Yangın Kapıları ısı ve kötü sızdırmadığı karınin insanoğluın dumandan zehirlenmesine mânia olan ivedili hesap kapı modeli olarak bilinmekte, Yangın Yönetmeliği kapsamında üzere yekpare kalabalık olan binalarda kullanılması zorunlu kılınmaktadır.
Yalnızca bapnın açılması görevini yerine getirmekle kalmayan ürkü Bar aynı zamanda kapının emniyetli olarak kapanmasını esenlar.
Yangın bapsı, bir binada yangın anında kullanılan bir asayiş önlemidir. Ekseri yangın merdivenlerinde, acil çıkış noktalarında veya yangınla uğraş ekipmanlarının bulunmuş olduğu odalarda bulunur. Yangın bapları yangına dayanıklı malzemelerden yapılmıştır ve yangın sırasında alevlerin ve yamanın yayılmasını engellemeye yardımcı evet.
Yangın bapları, sıcaklığa dayanıklı ve yangına dayanıklı malzemelerden dokumalır. Bu malzemelerin taçı teselsül, yangın bapları ekseriyetle özel şümul ve kapı menteşeleri kadar vesair yangın saye özelliklerine sahiptir.
Yangın Kapıları tercihe gereğince; 60, 90 ve 120 dakika yangın dayanımı seçenekleriyle yapım edilebilir. Üretim aşamasında kullanılan taş yünü rakamı ve kalitesi, yangın kapkaloriın en çizgi kalite ve katkısızlamlık standartlarından biridir.
Bu yüzden özellikle çok birimli hastane üzere kuruluşlarda yangın merdivenine ulaşmayı kolaylaştırmak için, elan yapı tasarım halindeyken mimarlar aracılığıyla bu konuda içli davranılmalıdır.
Yangın merdiveni bapsı binaların evgin çıkış bapsı olarak bakım gören ve binadan hızlı tahliyeye imkan veren çok kullanışlı baplardır. Birinci sınıf ve dayanıklı nitelikleri ile uzun ömürlü olan yangın bapları farklı malzemelerden imal edilebilmektedir.
Kadeh yangın kapıları: Bu tip yangın kapıları, cam malzemesinden mamultır ve çoğunlukla çağcıl binalarda kullanılır.
Yangın merdivenlerinin üst kısmında tütün boşaltma sistemleri bulunmalıdır. Bu sistemler, kötüın tahliyesini sağlayarak insanların henüz güvenli bir şekilde tahliye olmasına yardımcı
Binalarda kâin yangın bapları ve ana bapların cihetı esna yangına dayanıklı iç kapı bulundurulması da çok önemlidir. Yangına dayanıklı iç kapı, göz bapsı olabileceği gibi, bir odanın ciğerindeki farklı bir göz bapsı da olabilir.
Yangın vakalarında insanların binaları esenlıklı şekilde terk etmelerini sağlayıcı Yangın Çıkış Kapısı kullanılacağı strüktürya özel olarak farklı modellerde üretilmektedir.
Yangına dayanıklı kapıların yaşam kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü ilenmeşap baplar uygun şartlarda 300 derecede yanma özelliğine sahiptir. Rastgele bir yangın yerinde oluşabilecek ısı 900 derecedir. Bu derece ahşap bapnın nanay olması bâtınin fazlası ile yeterlidir. Bu yüzden yangın baplarını avluımızın önemli bir parçkakımı haline sağlamak sorumluluklarımızdan biridir.
Yangın baplarında bapyı açan ve aynı zamanda insanların tutabileceği tutacakların veya kolların yangından etkilenmeyecek şekilde nitelikli olması, âlâ malzemelerden strüktürlması gerekir. Bezemeli yangın bapları son yıllarda çok yeğleme edilen kapılar olsa da en sağlam kapıların binanın kuruluşsına yaraşır çelik üzere malzemelerden üretilen baplar olduğu gerçeği değsorunmemiştir.
Fakat bayağıdaki kriterlerin hepsine aynı anda iye olan bu Yangın kapısı tip binalarda yegâne yangın çıkışı ve yangın merdiveni konstrüksiyonlması mecburi olarak akseptans edilmektedir.